Siljan Travklubb

Siljan Travklubb

søndag 9. november 2014

Referat fra høstkonferanse!

Høstkonferanse BVT 2014
Quality Hotell Klubben 18-19/10

Referat

BVT samarbeidet
Forbundsleder i Vestfold Travforbund, Ingar Aarøe, åpnet konferansen med en gjennomgang av hva som har skjedd siden fjorårets konferanse i Vrådal vedrørende BVT samarbeidet. Bl. a. har det vært et betydelig samarbeid ved produksjon av travprogram (dette var tidligere satt bort til eksterne leverandører). I tillegg har faste ansatte samarbeidet på tvers både før og under arrangementer eksempelvis ved RD intervjuer, løpsleder, innmelding/starterklæring, løpsutskriving, terminlistearbeid, sentralbord m.m. Omfanget er i ferd med å komme opp i ca.
1.5 årsverk pr. arrangement.
Det er stor vilje til å videreutvikle dette samarbeidet videre, og det vurderes å se nærmere på samarbeid knyttet til felles bemanningskontor for funksjonærer, vedlikeholdsarbeid på anleggene, teknisk drift, HMS osv. 

Eiendom-skatt-moms-terminliste
Forbundsleder i Buskerud Travforbund, Knut Weum informerte situasjonen rundt Drammen Travbane vedr. eiendom, skatt og moms. Den 14/10 denne uken ble det igangsatt en helhetlig områdeplan på totalt 253 dekar samlet areal der Drammen Travbane, og nabotomten Berskaug, som eies av Drammen kommune inngår. Denne planen skal ut på høring om noen uker før den presenteres til våren. Dette skjer i et så hurtig tempo at det er meget viktig å ta stilling til hva vi sier ja eller nei til i prosessen videre. Her er det ennå en del uklare faktorer så som avklaring av skatt, kartlegging av og evnt. reinvestering av nytt anlegg, løpsarrangement videre på Drammen Travbane og aktiviteter for trening av hester.

Daglig leder ved Jarlsberg Travbane, Øystein Dale informerte om terminlistearbeidet for 2015, som gjelder for vår region. Noen stikkord rundt dette er forankring av faste dager på løpsavviklingen og en sesongbasert periodisering av arrangementene i regionen. Dette kan på sikt gi høyere fokus og økt effektivisering i form av markedsføring, spill tiltak og personell.

Forbundsvise briefinger
Representanter fra DNT signaliserte for landsrådet at de ønsket å overta samtlige baner/anlegg i Norge. Dette gjaldt også det enkelte travlags treningsanlegg.
Oppsummering etter forbundsvise briefinger ga et klart signal om at BVT regionen ikke er klar for å overføre sine anlegg til DNT. 

Travsporten-strategiplan-rekruttering
Nestleder i DNT, Per Garberg introduserte seg selv med å fortelle litt om sin bakgrunn fra travsporten. Han kommer fra Orkdal, som har landets eldste travlag, og også er kjent som «travsportens vugge». Som nyvalgt i DNT styret, kunne han meddele at arbeidet med en ny strategiplan kalt «Trav 2020», for travsporten er igangsatt. Denne erstatter dagens strategiplan «Trav 2015», og den skal være et godt styringsverktøy hvor den skal kunne evalueres i årlige handlingsplaner inkl. budsjett. Arbeidsutvalget utarbeider et utkast som skal sendes ut på høring og diskuteres på forbundsvise travkonferanser til neste år.

Avl nå og framover
Avlssjef i DNT, Anders Järnerot ga oss innblikk i situasjonen for norsk avl for øyeblikket. Det viser seg at antall bedekte hopper har gått ned de siste årene. Derimot kan det se ut som om kvaliteten på hoppemateriellet vårt har gått opp, og en ny trend med optimisme for å satse på norskfødte hester har oppstått. Dette skyldes i hovedsak DNTs satsing på bredden av løp skrevet ut for norskfødte hester, i kjølvannet av dette har vi lykkes med å få frem gode nok hester til å hevde seg internasjonalt. I tillegg fikk vi presentert hvilke tiltak som diskuteres for å få opp antall starthester de nærmeste årene bl. a. import av vallaker, nytt kåringssystem for varmblods, oppdretterpremier, auksjoner, andelseide avlshopper m.m.

Nye tanker –framtid
Forbundsleder i Rogaland Travforbund, Trond Olav Salte, presenterte for oss hva de hadde gjort i Rogaland for å få opp engasjementet på tvers av travlagene. De hadde først kalt inn samtlige travlagsmedlemmer til et åpent møte på Forus hvor følgende tema sto på agendaen: Styrking av travsporten på tvers av lag, løfting av aktivitetsnivået mellom forbund og bane, tilfredshet med den sportslige utvikling de senere år, kunne man jobbe annerledes og hvilke utfordringer sto man overfor? 
Dette resulterte i at det ble foreslått å nedsette arbeidsgrupper på tvers av lagene hvor de ble inndelt etter egne interesser hos medlemmene. Følgende grupper ble opprettet: «Til Start», rutineløp/lokalkjøring, ungdomsforening, markedsføring/sosiale medier/medlemsrekruttering, temakvelder/sosiale tilstelninger, løpsutskriving.
Dette har allerede begynt å vise seg ved at det har blitt et økt engasjement, noe som kommer til å gi bedre samarbeid, deretter kan det føre til større handlekraft og høyere kvalitet. Nøkkelpersoner som enkelte trenere ved banen deltar med stor entusiasme overfor de nye gruppene noe som er en forutsetning for å lykkes bl.a. ved å bistå ungdomsforeningen når de
f.eks. ønsker å drive voltetrening.
Forbundet ønsker at dette arbeidet gir grunnlag for å øke rekruttering av hester og folk inn i travsporten i Rogaland.

Debatt- ordet fritt-spørsmål-dialogtime
Per Garberg, Anders Järnerot og Trond Olav Salte, svarte villig på alle spørsmål fra salen.

Spill nasjonalt-internasjonalt-Betson Sverige-spillselskaper
Daglig leder ved Norsk Rikstoto, Harald Dørum, informerte om dagens omsetningssituasjon for spillmarkedet i Norge og Europa. Norsk Rikstoto har hatt omsetningsnedgang de senere år i et stadig tøffere spillmarked. Utenlandske bookingselskap lykkes i større grad, noe som også skyldes at de kan bruke opp mot 50% av sine budsjetter på markedsføring. Disse konkurrentene gir oss tøff motstand, for vi slåss om de samme kundene. Andre utfordringer er bl.a. tendensen som viser nedgang av hester i trening, og nedgang av antall starter pr. hest.  Harald Dørum informerte også om «Kapteinen», som er et digitalt andelsspill ledet av en person med tilknyttede andelsspillere som har avtalt å spille sammen. I tillegg skal «Gulroten» lanseres, hvor hvert spill på hest gir 5% inntekt til eget lag/forening, slik som grasrotandelen i Norsk Tipping. Deretter skal det bli mulig å opprette et fast abonnement på ulike typer spill med en fastsatt sum som trekkes hver uke, hvis man ønsker å delta fortløpende. Her får alle tilbud om å stå over for hver uke. Andre ting NR jobber med er utvikling av produkt og distribusjon for å kunne spille inn i franske pooler, samt lisens for virtuelle travløp.

Trav og media
Redaktør i Trav og Galopp Nytt, Truls G. Pedersen, delte av sine erfaringer fra media. Han hadde fokus på ulike problemstillinger og utfordringer rundt medieoppmerksomheten til norsk travsport. De mest leste saker den siste tiden er fremdeles av den negative sorten, noe som har gjenspeilet seg i en årrekke. Positive oppslag som f.eks. reportasjen om Siv Emilie Løvvold i Tønsberg Blad, som omhandler en dyktig og engasjert jente som brenner for sporten sin, er sjeldent lesestoff. Derimot får alle innslag av skandale stor medieoppmerksomhet. Når det gjelder håndteringen av disse negative sakene, så mangler det fremdeles folk med god nok forankring i travet til å takle media med et mer heldig resultat. 
Det er meget betenkelig at et selskap som Equus Media, bruker 7 millioner i året på medarbeidere som gjør den samme rutinemessige jobben ved å intervjue kusker. Her kunne kanskje ressursbruken vært annerledes ved å få frem folk med spisskompetanse ved f.eks. medieoppslag som behøver brannslukking. Kanskje dette firmaet kunne regelmessig kurset de aktive i hvordan man kan svare litt mer levende enn de monotone intervjuene vi er vitne til i dag.
Et annet tankekors er at VG, som er så sterkt inne på sponsorsiden, og tilbyr travløp på
VGTV, ikke er opptatt av å fronte travet. Her skulle man tro at det kunne blitt en vinn – vinn
situasjon.
RD Live Lørdag er et bra program men det kunne kanskje sendes i reprise i stedet for å være direktesendt lørdag formiddag.
Til sist - omdømmebygging er et felles ansvar!

Tanker og mål for BVT regionen det neste året
Fortsette samarbeidet og utvikle det ytterligere ved å bearbeide rammebetingelsene slik at de
blir bedre tilpasset regionstrategien.

Takk for fremmøtet!
Hilsen Buskerud, Vestfold og Telemark Travforbund

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar